Truskawki - okrągłe, w kształcie serca, duże i małe, na samą myśl o nich cieknie ślinka. Czerwiec to jedyny czas, kiedy są najsmaczniejsze, bo dojrzewają w słońcu i muskane są wiatrem.
Jednym z regionów Polski uprawiających truskawki są Kaszuby. Mają już 100 letnią tradycję w ich uprawie i można nazwać Kaszuby zagłębiem truskawkowym. Truskawka kaszubska stała się produktem regionalnym i od 70tych lat ubiegłego wieku corocznie organizowana impreza "Truskawkobranie", podczas której można zasmakować przeróżnych wyrobów i przetworów z truskawek, ale także kupić prosto od gospodarzy tą słodką odmianę.
pole truskawkowe |
truskawka kaszubska |
Truskawkobranie - ciasta truskawkowe |
koktajle truskawkowe |
Specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, w
szczególności występujące tu latem dobowe wahania temperatury - chłodne
noce i upalne dnie, wpływają na większą zawartość cukru w owocach. Kaszubskie truskawki są słodsze od upraw z innych regionów.
Jeśli macie okazję zjeść kaszubską truskawkę z czystym sercem (truskawkowym) Wam polecam.
Truskawki są bardzo zdrowe, zawierają dużo witamin, zwłaszcza wit. C – jest jej więcej niż cytrynie, a także
wit. A, B1, B2 oraz PP. Ważna jest w diecie kobiet ze względu na żelazo,
chroni przed anemia. Sole wapnia i fosforu wzmacniają kości i zęby,
truskawka poprawia pracę mięśni i ułatwia przemianę materii.
Smacznego
Tuptuś Mysz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz