poniedziałek, 26 czerwca 2017

Truskawkowe pola



Truskawki - okrągłe, w kształcie serca, duże i małe, na samą myśl o nich cieknie ślinka. Czerwiec to jedyny czas, kiedy są najsmaczniejsze, bo dojrzewają w słońcu i muskane są wiatrem.




 Jednym z regionów Polski uprawiających truskawki są Kaszuby. Mają już 100 letnią tradycję w ich uprawie i można nazwać Kaszuby zagłębiem truskawkowym. Truskawka kaszubska stała się produktem regionalnym i od 70tych lat ubiegłego wieku corocznie organizowana impreza "Truskawkobranie", podczas której można zasmakować przeróżnych wyrobów i przetworów z truskawek, ale także kupić prosto od gospodarzy tą słodką odmianę.

pole truskawkowe

truskawka kaszubska
W tym roku "Truskawkobranie" odbędzie się 1.07.2017 na Złotej Górze w Brodnicy Górnej.

Truskawkobranie - ciasta truskawkowe
koktajle truskawkowe
 


 Specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, w szczególności występujące tu latem dobowe wahania temperatury - chłodne noce i upalne dnie, wpływają na większą zawartość cukru  w owocach. Kaszubskie truskawki są słodsze od upraw z innych regionów.

 Jeśli macie okazję zjeść kaszubską truskawkę z czystym sercem (truskawkowym) Wam polecam.
Truskawki są bardzo zdrowe, zawierają dużo witamin, zwłaszcza wit. C – jest jej więcej niż cytrynie, a także wit. A, B1, B2 oraz PP. Ważna jest w diecie kobiet ze względu na żelazo, chroni przed anemia. Sole wapnia i fosforu wzmacniają kości i zęby, truskawka poprawia pracę mięśni i ułatwia przemianę materii.

Smacznego

Tuptuś Mysz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz