Dlaczego ser jest żółty i warto go jeść?
Nie od wczoraj wiadomo, że myszki uwielbiają żółty ser. Prawie w każdej bajce myszki skradają się po żółty przysmak pokonując przy tym wiele niebezpieczeństw.
Chciałbym Wam dzisiaj opowiedzieć o tym mysim i nie tylko przysmaku.
Ser twardy, znany przez nas jako ser żółty produkowany jest z mleka. Do mleka dodawane są charakterystyczne dla danego gatunku bakterie, które sprzyjają wyciekowi serwatki. Dodatkowo niektóre kultury bakterii wytwarzają dwutlenek węgla, który powoduje powstawanie dziur w serze. Odsączona serwatka formowana jest w bloki serowe, które podlegają prasowaniu, a na koniec soleniu. Na samym końcu produkcji jest sery poddawane są dojrzewaniu, którego efektem jest charakterystyczny smak i zapach każdego z gatunków sera.
Dlaczego ser jest żółty? Zawarty w serze tłuszcz występuje w bardzo dużych ilościach i zawiera dużo witamin, między innymi beta-karoten (prowitamina A), o charakterystycznym pomarańczowym kolorze. Dlatego produkty mleczne o dużej zawartości tłuszczu jak sery twarde i masło mają żółty kolor.
Ser żółty jest doskonałym źródłem:
- białka - niezbędnych do budowy mięśni
- witamin: A - dla zdrowych oczu, witaminy z grupy B, D, K
- wapnia - dla zdrowych kości i zębów, cynku - dla zdrowych włosów i paznokci, fosforu, magnezu, żelaza.
Pobudza organizm do wydzielania serotoniny, czyli hormonu szczęścia.Ten żółty przysmak zdecydowanie poprawi nastrój i doda Wam energii na cały dzień.
Wspomniana prowitamina A jest bardzo ważna
Ciekawostka:
Do produkcji 1 kilograma sera żółtego potrzebne jest około 10-12 litrów mleka.
Krajem, który słynie z produkcji serów jest m.in. Holandia, ponieważ mają dużo mleka od krów "holenderek". Nazwy serów najczęściej pochodzą od nazw miast, w których są wytwarzane np. Edam - edamski, Gouda - gouda, Alkmaar - maasdamer.
W Goudzie i Alkmaar co tydzień odbywa się targ serów.
Sery są ważone na wielkich wagach w Domach Wagi.
Jak już się dowiedzieliście ser żółty jest bardzo zdrowy i ważny dla waszego rozwoju, a przede wszystkim jest bardzo smaczny i watro go jeść codziennie na śniadanie.
Pomysł na śniadanie: kwiatki na talerzu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz