sobota, 3 czerwca 2017

Rzepakowe pola





Maj to miesiąc, w którym pola przybierają  żółtą barwę. To wszystko za sprawą rzepaku, którego zapach rozpościera po całej okolicy w okresie kwitnienia.




Rzepak jest bardzo popularną rośliną siewną w Polsce ze względu na jego zastosowanie i właściwości.  Czy wiedzieliście, że rzepak jest odmianą kapusty? I choć nie wygląda jak kapusta, a nawet tak nie spakuje :) posiada wiele wartości odżywczych dla naszego zdrowia.

Z rzepaku głównie pozyskuje się olej roślinny, który doskonały jest do sałatek i surówek. Zachowuje bowiem najwięcej kwasów nienasyconych i witamin. Z oleju rzepakowego produkuje się również margaryny roślinne i majonezy.

Chciałem Wam zaproponować zrobienie sałatki letniej z wykorzystaniem oleju rzepakowego.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
świeży ogórek
pomidorki koktajlowe
olej rzepakowy
sałata
rzodkiewki
i mój ulubiony ser żółty
pieprz czarny


Wszystkie składniki pokrójcie i połączcie, polewając olejem rzepakowym i przyprawiając pieprzem.
 Zdrowa i pożywna sałatka świetnie nadaje się na śniadanie lub lunch. Przygotujecie ją w 15 min :)





Rzepak jest również rośliną miododajną. Stanowi dla pszczół bogate źródło zarówno nektaru jak i pyłku kwiatowego. Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin, z których zebrany został nektar. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremową. Jest bardzo zdrowy. Wspomaga serce, oczyszcza wątrobę, pomaga w koncentracji, a także przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Zalet produktów z rzepaku jest bardzo wiele, dlatego pamiętajcie, że ta złocista roślina powinna na stałe zagościć na waszych stołach.

Smacznego
Tuptuś Mysz





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz